ANTOLOGÍA | 8, 9 y 10 de octubre | International Puppet & Pantomime Festival of Kilkis (Grecia)
INTERNATIONAL PUPPET & PANTOMIME FESTIVAL
OF Kilkis
ACTUACIONS
Kilkis Conference Centre
Divendres 8 d’octubre a les 11:00 per al públic escolar
Dissabte 9 d’octubre a les 18:30 per a públic general
Plaça de la Pau
Diumenge 10 d’octubre a les 11:00
Jordi Bertran ens mostra un espectacle que comprèn set episodis musicals i teatrals on el moviment, el detall insinuant i el gest orgànic, produeixen un magnetisme hipnòtic, que captiva l’espectador.
Antologia, òpera prima de Jordi Bertran, s’estrena el 1987 i continua en repertori fins a l’actualitat, tot visitant escenaris dels cinc continents des de fa més de vint anys.
Estructurat sota la fórmula del cabaret, a Antologia, les escenes es succeeixen amb una estudiada cadència, fonent-se el ritme del propi espectacle amb la càrrega emocional de cada un dels personatges recreats pel marionetista, a qui dóna vida a través dels fils: personatges coneguts i presents en l’imaginari col•lectiu, personatges anònims inspirats en el món del circ, del teatre i de la cultura.
De tota la variada gamma de titelles, les marionetes són les que tenen una exigència tècnica més elevada, per ser titelles articulats i accionats pel manipulador des de dalt, mitjançant un control on es tensen i destensen els fils, per a poder dirigir els moviments de cada part de la figura.
A Antologia l’escena es mostra nua, amb una precisa escenografia, recolzada per un delicat tractament de la llum.
La manipulació, a càrrec del propi Jordi Bertran, es realitza a vista de l’espectador: la relació entre creador i objecte deriva en una coreografia estudiada i precisa, tècnicament perfecte.
Aquest és un espectacle on el virtuosisme és el resultat de molts anys de treball: cada articulació, gest o contrapès han estat estudiats amb profunditat per aconseguir que els personatges que desfilen davant l’espectador –Louis Armstrong, Dalí, Pau Casals, Pep Bou, el pallasso Toti Tipon…- assoleixin una vitalitat capaç d’evocar l’univers fràgil de les bombolles de sabó, el surrealisme dalinià o el cant a la Pau del mestre Casals.